OZ KOVO rokuje o kolektívnych zmluvách s firmami zo šiestich sektorov

10.03.2014 Bratislava

Bratislava 10. marca (TASR) – Predstavitelia Odborového združenia (OZ) KOVO v súčasnosti rokujú o kolektívnych zmluvách vyššieho stupňa s firmami zo šiestich sektorov.

V piatich z nich chcú odborári kolektívnu zmluvu vyššieho stupňa rozšíriť, pričom v dvoch už podali návrh na rozšírenie na Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR.

"Pokiaľ ide o vyjednávanie kolektívnych zmlúv vyššieho stupňa, OZ KOVO tento rok vyjednáva šesť kolektívnych zmlúv, respektíve štyri úplne nové znenia a dva dodatky. Kolektívne vyjednávanie v tomto zmysle finišuje," priblížila na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave podpredsedníčka OZ KOVO Monika Benedeková. Tri kolektívne zmluvy už boli definitívne uzatvorené, a to pre zamestnancov hasičského záchranného zboru, so Zväzom hutníctva, ťažobného priemyslu a geológie, ako aj so Zväzom bytového hospodárstva.

Pred troma týždňami OZ KOVO uzatvorilo kolektívnu zmluvu tiež so Zväzom autobusovej dopravy, kde sa odborárom podarilo vyrokovať zvýšenie mzdových taríf zamestnancov v priemere o 2,7 % aj zvýšenie priemerných miezd o 0,5 % nad skutočne dosiahnutú úroveň inflácie v roku 2014. "Zväz hutníctva, ťažobného priemyslu a geológie uzatvára s nami kolektívnu zmluvu vyššieho stupňa pre tento rok s rastom 2,5 % minimálnych mzdových taríf. Pokiaľ ide o zmluvu strojársku a elektrotechnickú, tieto vyjednávania ešte neboli ukončené, ale nárasty minimálnych mzdových taríf oscilujú na úrovni 4 % a viac," vyčíslila Benedeková.

Od 1. januára tohto roka je v platnosti novela zákona o kolektívnom vyjednávaní, ktorá umožňuje rozširovať odvetvové kolektívne zmluvy aj na tie firmy, ktoré sa na rokovaniach nepodieľali. "V tomto smere sme už podali prvé návrhy na rozšírenie kolektívnej zmluvy vyššieho stupňa strojárskej a kolektívnej zmluvy uzatvorenej so Zväzom autobusovej dopravy," doplnila Benedeková.

Toto rozšírenie by sa mohlo týkať ďalších 900 podnikov, ktoré zamestnávajú od 150.000 do 260.000 zamestnancov. "Aj na tieto ďalšie podniky by sa mohli po rozšírení vzťahovať kolektívne zmluvy vyššieho stupňa a zamestnávatelia by museli plniť záväzky, ktoré z nich vyplývajú," dodala Benedeková.
 

Vyberte región